Ahad, 26 Februari 2017

Hiking Log : Bukit Kacu 1'287 Meter

Bukit Kacu.

Bukit Kacu berketinggian 1287M terletak  berhampiran Empangan Sultan Abu Bakar, Ringlet. Bukit ini sebenarnya sudah lama diperhatikan kewujudan dan keinginannya kerana terdapat tanda sistem trigonometri di puncaknya semenjak zaman Anang aktif merintis. Sekarang Anang dah takde. Takde masa nak merintis la gile.

Sejujurnya, takde nafsu sangat nak mendaki sebab semalam baru layan Trek Gile siap OT. Ida awal-awal dah surrender nak tidur je. So kali ni 5 orang je lah yang pergi. Waktu breakfast, masing-masing dah bagi hint nak melepak makan strawberry, tapi Medan insist nak naik gak. Die cakap dalam kepala die ade 2 option je, 1: Balik Sg Buluh siapkan assignment yang die asyik tangguh, 2: Naik Bukit Kacu. Chet!!!

Layankan je lah impian Medan yang dulunya pernah kata hanya akan naik Bukit berketinggian 1200 meter ke atas sahaja... Pastu tukar 1000 meter lak.. Last2 tak kisah lah bukit apa. Sebelum ini kami pernah mencuba untuk mendaki Bukit ini dengan melalui kawasan kebun dibelakang bukit. Namun Pak Guard Sinkh misai lentik tak bagi masuk. Tu sebab dulu tak naik.

Starting point area Habu. Dekat kawasan perumahan baru. trek super pendek. Lalu sikit kawasan kebun bunga kat lereng, sampai tangki air kebun, then naik terus ke puncak. Menebas tak banyak. Sampai2 takde beirut...Ade besi paip bulat macam Bukit Ulu Tengah kegemaran Apiz.

Perjalanan less than sejam. Oh, semasa trekking ade point sarang lebah baru nak buat, dan terjumpa kulit ular kering. Masa naik Awi depan, jumpa kulit ular terus pass kat Medan lead. Sebab die yang insist nak naik. Sebelum handover, pesan kat Medan, hati-hati mende menyusup. Tapi Medan processor die lagging sket. Ada la gak bertekak. Amy dengan Ayat membatu je time pertengkaran terjadi. Alah bertengkar manja je.

Kat starting point ade gondola kebun. Medan dengan Amy adelah bergambar kat situ. Aku jadi tukang ambik gambar je.










Sabtu, 25 Februari 2017

Hiking Log : Gunung Bunting, Gunung Tanggung, Gunung Gandik, Laut Tinggal dan Cangkat Perah


Trans Gandik mungkin agak tidak asing bagi penggiat aktiviti mendaki lebih-lebih lagi ahli Kumpulan Orang Gunung Kuala Lumpur (OGKL). Laluan pendakian yang merentasi 4 titik puncak iaitu Genting Ringlet, Bunting, Tanggung dan Gandik mula diperkenalkan dan mampu dilakukan dalam tempoh setengah hari untuk melengkapkan laluan pendakian.

Berbeza dengan laluan Trans Gandik, laluan kami kali ini melalui 3 puncak pendakian asal iaitu Bunting, Tanggung dan Gandik da seterusnya menyambung laluan ke 2 puncak lain iaitu Laut Tinggal dan Changkat Perah. Usah ditanya mengapakah namanya sedemikian rupa dan ape relevannya nama tersebut kerana kami sendiri tidak pasti.

Daripada puncak Gandik, perjalanan diteruskan melalui trek batu sempadan menuju puncak 1327 kemudian menuruni ke kawasan Sg Sengam sebelum melintasinya. Dari kawasan lintasan sungai, kami menuju ke titik tengah yang membentuk simpang tiga. Kiri menuju ke Laut Tinggal manakala kanan menuju ke Changkat Perah. Itu adalah sedikit sebanyak gambaran ringkas mengenai laluan perjalanan.

Perjalanan dari starting point ke Puncak Gandik hanya mengambil masa kurang dari 2 jam sehala. Namun untuk ke Sg Sengam agak mencabar dan mengambil masa yang lebih panjang. Trek hutan primer disulami dengan laluan binatang biarpun lantai hutan agak bersih disesetengah kawasan. Disebabkan 2 puncak ini tidak mempunyai titik tepat pada topo, justeru kami menggunakan titik terhampir dengan namanya berdasarkan peta.
Berikut ialah titik rujukan untuk ke 5-5 puncak.
Bunting : 377911 488145
Tanggung : 378220 487679
Gandik : 378804 487405
Puncak 1379 : 379669 486147
Sungai (Port Lepak) : 379542 485478
Cangkat Perah : 379147 485541
Laut Tinggal : 379682 485113

Dari segi tahap kesengsaraan trek pula, kondisi trek boleh dikategorikan agak 'hardcore' bak kata Ida, dah lembik kaki sampai terpaksa mengesot turun semasa menghampiri kebun. Pendakian yang melibatkan 6 orang, 2 daripadanya separa lelaki menyaksikan ketidakwarasan yang melampau berikutan terpaksa keluar malam selain hobi Awi ajak lalu tebing tinggi sebelah gaung. Chet!

Berikut ialah log perjalanan kami yang direkodkan (Sumber: Ayat Kamaruddin)
8.30 am : Perjalanan Bermula
8.55 am : Simpang Bunting
9.00 am : Puncak Bunting
9.35 am : Puncak Tanggung
10.20 am : Puncak Gandik
1.20 pm : Puncak 1327
3.20 pm : Sg Sengam
3.50 pm : Simpang Tiga Cangkat Perah - Laut Tinggal
4.15 pm : Puncak Laut Tinggal
4.50 pm : Simpamg Tiga
5.35 pm : Puncak Cangkat Perah

6.15 pm : Mula bergerak turun
6.30 pm : Simpang Tiga
6.45 pm : Sg Sengam
8.10 pm : Puncak 1327
9.25 pm : Puncak Gandik
10.25 pm : Simpang Tanggung
10.57 pm : Simpang Bunting
11.30 pm : Tempat letak kereta

Kami berhenti di Sungai Sengam untuk makan tengahari walaupun dah petang. Dalam perjalanan pulang, tercetus idea untuk melalui trek lain kononnya dapat mengurangkan kesengsaraan, namun setelah dirujuk pada peta topo, ianya sangat mustahil dek kerana lokasi pendakian agak terpencil dari jalanraya utama.

Yang menarik di 2 puncak terakhir yang menjadi 'trademark' ialah terdapat satu sarang semut yang berbentuk unik di kawsan puncak Laut Tinggal yang sangat jarang dijumpai ditempat lain manakala terdapat spesis pokok lontar yang berdaun gergasi di puncak cangkat perah. Daun ini kami gunakan untuk mengalas lantai hutan sebelum membentang ground. Ida sempat melepek tidur sementara menunggu yang lain menangkap gambar dan bersolat. Ida sempat menanam pokok Serai Kayu di puncak Laut tinggal untuk masa depan katanya.

Dalam perjalanan keluar, kami terjumpa spesis katak bertanduk Megophrys Aceras katenya. Tak taulah macam ne Awi boleh nampak time jalan memalam. Dahla banyak bunyi-bunyi pelik time lepas berhenti maghrib.

Usai keluar kami terus mencari lokasi kedai makan di Ringlet kerana sepanjang trek pulang masing-masing sudah mula menggambarkan keenakan chicken chop di Ringlet, namun kedai tersebut sudah tutup sebaik kami tiba. Apapun tahniah kepada Ida kerana berjaya buat comeback dengan layan trek hatkur....5 puncak. Yang lain pula juga Tahniah diucapkan sebab repeat Trans Gandik. Sebelum ni Medan masuk Trans Gandik sengsorang sampai parang hilang, Awi lak dengan Anang. Aku lak skali dengan Ayat dan Amy.




























Khamis, 22 September 2016

Senarai Group Hiking di Facebook

Senarai di bawah dibuat berdasarkan kewujudan group-group hiking yang ada di Facebook. Susunan yang dibuat takde kaitan dengan kepentingan, kesenioritian, ataupun apa-apa. Dibuat secara rawak. Sila klik pada image logo mereka untuk ke Facebook Group atau Facebook Page mereka.
 HACAM

Hiking And Camping Around Malaysia (HACAM)
June 2008

“A place for frens of similar interest in hiking, camping and love of nature. A place where we can organise trips to nearby hills and mountains.”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
MK Rahman, Eddie Lau, Mohd Fakhrul Zaman, Art Ease, Rachel Loke, Tamil Selvam, Najmi Bin Abdullah, Encik Kasim Karim, Sainul Haizan Baharudin, Anuar Bin Zakaria, Zul Din, Aboi Epal,  Bob Faizeli, Zaujah Nya, Pengkritik Antarabangsa, Ramon Fadli, Jyn Yeow, Zul Fadli, YJ Chong, Ritz Jaafar, Chloë Mîšš, Muhammad Ariff, Rehan Khan, Rao Rallapilli, David Chan, Mohamad Arif Iskandar

 MONeL

Malaysian Outdoor and Nature Lover (MONeL)
2012

“Bukan Gogo bertauliah, Bukan Juga Guide, Saja Layan Jiwa”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Mohamad Arif Iskandar, Ida Royani Kushairi
 Budak Kaki Gunung

Budak Kaki Gunung
2011

“Hiking and Camping”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
1) Mohd Fadli
 TxDn Outdoor Sports

TxDn Outdoor Sports
Feb 2016

“Akiramenaide (Never Give Up). Together We Conquer”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Chimoy Zarl A Karim,  Shahir Mahmud
 Komuniti Pendaki Malaysia

Komuniti Pendaki Malaysia
Januari 2015

“Your Adventures Start Here”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Suhaimi Ramli, Eagle Eyed, Firdaus Al-Walid, Mohamad Arif Iskandar
 Mad People Go Climbing
Mad People Go Climbing
April 2014

“: Mad People Go Climbing...We climb anything”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Hang Ingat Hang Terrer, Klynn Onoss, Sahrulniza Amri, Aswi Bujang, Syahruddin Saheran, Mohamad Arif Iskandar

 Backpackers
Backpackers
Januari 2010

"Jalan, Makan, Tidur"

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Mohd Erwan Hafizi Saibe, Mira Damira, Jdee Zambri, Firdaus GTR, Ecah Ajaijah, Ibnu Yahaya Muhammad Zulhilmi, Pear Joe

 Caracal Adv
Caracal Adv
Ogos 2016

“Beyond The Mountain”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Faiz Na’imi, Chüm Chüm, Shamsudduha Bin Junaidi, Akmal Zulkifli, Uthman Hariz, Nurul Fathihah

 HAVOC

Hiking Adventure & Outdoor Community (HAVOC)
Mei 2016

“Dare To Explore”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Ayang Azura, Abdul Halim Abdullah, Izham Azmi, Muhd Firdaus, Airel Lee, Azna Mohammad Nunu, Mohd Faizal, Amirah Alias, Tim Orked, Nurul Cweetpoh, Nazarudin Che Amat, Shah Azman, Syawkani Muhammad, Syu Fy

 Allard Adv
Allard Adventures
June 2016

“Be Bold Take Risk With You”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Frhna Mstfa


 Thrill Adventure
Thrill Adventures
Mac 2015

“Adventures for Thrill Seekers”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Ashraful Amin, Sofia Gha Gha

 HaluanKiri Adv
HALUANKIRI ADVENTURE
2015

#STAYFUNCTION


Ku Mustaqiem, Azairie Ax, Muhammad Farid, Shah Faizal , Burhan Din, Muhd Husni (Husen), Izham Shoeb, Mohamad Azwan (Juwe), Lily Mis,  Fatin Farhanah


 #pickitup
Pickitup
April 2015

“Menyasarkan untuk tidak membuang sampah, malah mengambil sebanyak mana sampah yang mampu dan dibawa keluar”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Shafeeq Badek

 ProjekHijo
Projek HIJO
April 2014

“Pengembaraan Outdoor Anda Bermula di Sini”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Ahmad Tarmizi Abdullah, Nurliyana Suhaini
 Indenpendent Pewai Hiker
Independent Pewai Hiker (IPH)
February 2016

“Wadah outdoor untuk sesiapa sahaja yang ingin jadikan outdoor sebagai short retreat dan penenang fikiran”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Muhammad Farhan Mohd Fozi, Shafiq Shun Sulaiman, Fiffy Hazirah, Azri khir
 Kaki Outdoor
Kaki Outdoor My
Jan 2016

“Kaki Outdoor Malaysia, The Great Outdoors”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Adha Nazri, Nik Adib

 Hikers Kental
Hikers Kental
2012

“#BerlariKeAngkasa”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):

Fakhrul Haziq, Atika Kamarudin


 Siput Trackerzs
Siput Trackerzs Adventure Club
2014

“Merealisasikan inpian semua pendaki menjejak puncak gunung”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):

Liza Suriani, Habibah Al-Farisi

 WELOM
WELOM Club
2014

“We Come, We See, We Conserve”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Faridz Evans

 Kembara Delta
Kembara Delta
2010

“Eksplorasi, Rekreasi, Ekspresi”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Qamarul Radzuan, Tokey Getah, Khairun Naim, Al Mutaken

 Ohana
OHANA (Ohana means family)
Mei 2015

“Now Everyone can Hike”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Nick Mulya

 Brotherhood Outdoor Team
Brotherhood Outdoor team (B.O.T)
Ogos 2015

“#wecreatememoriestogether”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Syafami Nasir, Siti Rabiatul

 Core Adventure
Core Adventure
2013

“The Journey Begins”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Shafeeq Badek, Tuah Asyraf, Arif Z Ariffin

 Jerantut Adventure Team
Jerantut Adventure Team
April 2015

“Ditubuhkan Untuk Mempromosikan Gunung Dan Kawasan Rekreasi Baru Di Dalam Daerah Jerantut Pahang”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):

Nazirul Roslan, Fairus Abas
 Rentas
Rentas
2012

“#Outdoortothemax”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):

Shafiq Azmi
 KL Hamoc
KL HAMOC (Kuala Lumpur Hikers and Mountaineering Community)
April 2016

“Tiada yang boleh menggelar dirinya otai hiking dan tiada yang merasa dirinya newbie, Kita semuanya sama”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Jannah Abd Razak, Zulifaizal Selamat, Mihamad Faris, Black Arc, Aryshadie Afiro

 Budak Cap Ayam
Budak Cap Ayam
Nov 2010

“Pewai Takpe Janji Kelakar”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Anna Maria, Nur Izzat
 Kazoku Outrec
Kazuko Outrec Adventure
2016

“By Nature We Unite”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):Zulhilmi Zulkifli, Rara Dora, Katak Hijau

 Santana
Santai Tapi Nakal (Santana Hikers)
Dec 2010

“We not just hikers, we also nature lover”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Muhammad Nazmi, Ah Toi

 Backpackers Scarymovie
Backpacker Scarymovie
Sept 2013

“Nothing Scares Me Anymore”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Mohd Nahar Saharudin, Fatin Nuraini Roslan

 Liberator Hikers
LIBERATOR HIKERS COMMUNITY( LHC )
2015


“ KIBARKANSAYAPMU”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Khalid Omar, Nazlee Hosnee, Kerulz Ab Rahim, Fildaus Md Yasin

 gREEN oUTDOOR aDVENTURE
Green Outdoor Adventure
Nov 2013

“ Find Yourself Outside”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Fahmy Assha'ari

 Kutip Nature Adventure

Kutip Nature Adv
Oct 2015

“Jangan Serabut Kepala”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Noorhayati Mohamad Baki, Zain KBS, Asyraf Ahmad Shuhaimi


 SAS Adventure
SAS Adventure
Jan 2015

SAS ADV merupakan 1 syarikat yg mengendalikan xtvt2 outdoor.. marilah sertai kami, anda akan mengalami 1 pengalaman yg pasti akn dikenang seumur hidup

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Saufi Ibrahim

 Madness Adventure
Madness Adventure
2015

“Experience is Unique”


Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Anas Faris, Tantari Dangburi

 Kaki Redah Gunung
Kaki Redah Gunung
Sep 2015

“Gunung Bukan Tempat Sampah”



Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Zulaizam Mohd Isa, Nazirul Muzakir

 Keramat Outdoor Adventure
Keramat Outdoor Adventure
Sept 2016

“Walks without limits and explore the nature. Lets hike”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Muhammad Aqil

 LEGO Hikers
LEGO Hikers
Ogos 2016

“Nemophilist”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Kamen Riderz, Leyman Wattau

 Kental Buddies
Kental Buddies
Apr 2015

“We Hike To Create New Bond”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Farhan Zaki

 InikeOutdoor
INikeOutdoor
2008

“Inspiring Diversity in The Outdoors”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Shahrizan Rosli, Ahmad D Fikry, Azwan Azroei


 Malaya Hiking Lover
Malaya Hiking Lovers
2016

“Together We Stand, Devided We Fall”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Zack Aizat, Fatah Yusof, Apice Md Yusoff, Ajam Jamal


 Landak Camping Club
Landak Camping Club
Mei 2015

“Kelab ini ditubuhkan kepada ahli-ahli yang berminat aktiviti outdoor khususnya Hiking & Camping”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Zulhairy Zulkifli

 Malaya Adventure Community Hiker
Malaya Adventure Community Hikers (MACH)
Ogos 2015

“The Community Of Nature Lover”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Rizal bin Ismail, Eyz Shukri

 Langat Outdoor Lover
Langat Outdoor Lover (#LOL)
Jul 2016

“Never Break Till You Kiss The Peak”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Nurul Ermaleena, Muhammad Hafiz, Ewan Mustafa, Fakhrur Razi Mohmad Noor, Jay Kemanchi, Miji Wavemufler, Jent Cent, Abdul Rahman, Mohd Saffaril, Aszriyati Ahmad, Amin Razak

 Merantau Hikers Squad
Merantau Hikers Squad
Feb 2016

“Merantau dan menikmati Keindahan Flora dan Fauna.”
“#kamibukanbiasa2 #layankanaje #pewaiian

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Ahmad Izzuddin Othman, Jasmine

 Jejak Pendaki Malaysia


Jejak Pendaki Malaysia
2014

“No One Left Behind, Sahabat Hiking Selamanya”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Zairiah Khairi

 HACUS


Hiking & Camping Club USM (HACUS)

“Living Outdoors”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Matsumoto Hotate Uwade, Fadzley Hasan


 Orang Bukit Kita


Orang Bukit Malaysia (ORKITA)
Apr 2016

“Persona Diri, Jiwailah Alam”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Syahill Mahligai


 V2 Kembara
V2 Kembara
Okt 2012

“We joined hands in exploring Malaysia’s Rain Forest & Mountains”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Uncle Wee

 Revolver
Revolver Outdoor Community
2016

“#beranipewai”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Muhammad Zaki bin Md Sheh

 Jelajah Dunia Hikers
Jelajah Dunia Hikers
Sept 2016

“#DestinasiMenceritakanSegalanya”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Abg Khai, Tikah, Shaz, Paan

 Katak Pokok
Katak Pokok Explorer (KPE)
Sept 2015

“Explore, Hike, Adventure”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Sharel Ishak, Iwan Kuun(Bear)

 Langgor
Langgor Trackers
2014

“#WeTreatLikeFamily, Hobi kita Ukhwah kita”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Mohamad Aswadi, Mamat Firdaus, Johny Abby


 Setapak Daki
SetapakDaki adventure
Mac 2014

" Matlamat Menuju Puncak "

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
khalid boboy, zulzam, yaya loys, nurul nazirah zulkifli

 Kelab Eksplorasi Jerangau Barat
Kelab Eksplorasi Jerangau Barat
Julai 2015

“Take a photo, left a footprint”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Mohamad Hanif b Mat Rasat

 Mossy
Mossy Trekkers
Ogos 2014

“ Eat-Sleep-Hike-Repeat”

Admin Group (Berdasarkan Nama Pada Facebook):
Fendi Rayyan, Deeb Rayyan