Ahad, 26 Februari 2017

Hiking Log : Bukit Kacu 1'287 Meter

Bukit Kacu.

Bukit Kacu berketinggian 1287M terletak  berhampiran Empangan Sultan Abu Bakar, Ringlet. Bukit ini sebenarnya sudah lama diperhatikan kewujudan dan keinginannya kerana terdapat tanda sistem trigonometri di puncaknya semenjak zaman Anang aktif merintis. Sekarang Anang dah takde. Takde masa nak merintis la gile.

Sejujurnya, takde nafsu sangat nak mendaki sebab semalam baru layan Trek Gile siap OT. Ida awal-awal dah surrender nak tidur je. So kali ni 5 orang je lah yang pergi. Waktu breakfast, masing-masing dah bagi hint nak melepak makan strawberry, tapi Medan insist nak naik gak. Die cakap dalam kepala die ade 2 option je, 1: Balik Sg Buluh siapkan assignment yang die asyik tangguh, 2: Naik Bukit Kacu. Chet!!!

Layankan je lah impian Medan yang dulunya pernah kata hanya akan naik Bukit berketinggian 1200 meter ke atas sahaja... Pastu tukar 1000 meter lak.. Last2 tak kisah lah bukit apa. Sebelum ini kami pernah mencuba untuk mendaki Bukit ini dengan melalui kawasan kebun dibelakang bukit. Namun Pak Guard Sinkh misai lentik tak bagi masuk. Tu sebab dulu tak naik.

Starting point area Habu. Dekat kawasan perumahan baru. trek super pendek. Lalu sikit kawasan kebun bunga kat lereng, sampai tangki air kebun, then naik terus ke puncak. Menebas tak banyak. Sampai2 takde beirut...Ade besi paip bulat macam Bukit Ulu Tengah kegemaran Apiz.

Perjalanan less than sejam. Oh, semasa trekking ade point sarang lebah baru nak buat, dan terjumpa kulit ular kering. Masa naik Awi depan, jumpa kulit ular terus pass kat Medan lead. Sebab die yang insist nak naik. Sebelum handover, pesan kat Medan, hati-hati mende menyusup. Tapi Medan processor die lagging sket. Ada la gak bertekak. Amy dengan Ayat membatu je time pertengkaran terjadi. Alah bertengkar manja je.

Kat starting point ade gondola kebun. Medan dengan Amy adelah bergambar kat situ. Aku jadi tukang ambik gambar je.










1 ulasan :

Julia Tarmidi berkata...

Salam singgah dan follow :D

http://www.akuseorangtraveler.com/